piatok 15. augusta 2014

Pár slov o betóne

Dámy,

o tom, že betón bez železa je ako koláč bez múky (existuje, no často sa nepoužíva), som už čo-to spomenula. Lenže aj s tým betónom to nie je úplne priamočiare.

Takže poďme na to postupne:

0. šalung
O tom bude samostatný príspevok.

1. koľko kubíkov?
Prvá vec, ktorú potrebujete vedieť, je množstvo, ktoré budete potrebovať. Výpočet je jednoduchý, treba vyrátať objem (obsah podstavy krát výška).

2. aký betón?
Existuje veľa typov betónu. Ja poznám dva. Prvý je C16/20 a druhý je C20/25. To "C" je z anglického concrete (betón) a čísla hovoria o tom, čo ten betón zvládne. Číta sa to ako C 16 až 20, a pod. A čo tie čísla znamenajú? Po 28 dňoch by valec s priemerom 15cm a výškou 30cm z tohto betónu mal vydržať tlak 16 MPa (megapascalov) a kocka s rozmermi 15x15x15cm vyrobená z tohto betónu by mala vydržať 20 MPa. My sme na strop, prievlak a preklad používali C20/25, na vence sa chystáme dať C16/20.

3. odkiaľ ho kúpiť?
Zlaté pravidlo hovorí - nájdite si najbližšiu betonárku, nie najlacnejšiu. Čo by ste ušetrili na cene za kubík, to by ste doplatili na doprave. Navyše - ak ste dostatočne blízko, môže sa stať, že vám dopravu ani nebudú účtovať (my sme 7km od betonárky a neplatili sme za dopravu nič :-) ).

4. čo si pýtať?
Dámy, neurobte chybu, akú som urobila ja: ak chcete betónovať čokoľvek vo výške, potrebujete betónpumpu. Nie, nestačí si pýtať betón, musíte zdôrazniť, že potrebujete aj tú pumpu (nie každý domiešavač s betónom tú pumpu aj naozaj má). Takže pýtajte si pumpu, množstvo kubíkov, dohodnite si čas a upresnite miesto. Betónpumpu si zvyčajne treba objednať aspoň 3 dni vopred (ale to si ešte presne upresnite s vybratou betonárkou).

5. za čo budete platiť?
Platíte za kubíky betónu, za dopravu (alebo aj nie), za rozbehovú chémiu - jednorazovo (ak náhodou potrebujete toľko kubíkov betónu, že sa to nepomestí do jedného domiešavača a príde k vám viac áut, aj tak budete platiť iba za jednu rozbehovú chémiu) a prenájom pumpy.

6. koľko budete platiť?
Tak opäť - prezentujem naše skúsenosti, všetky ceny uvádzam bez DPH. Za kubík C20/25 sme platili 54€, za rozbehovú chémiu 15€ a za prenájom pumpy na hodinu 80€.

7. náradie
Nestačí betón len naliať, potrebujete zabezpečiť, aby sa rozložil dostatočne dobre. Ak betónujete niečo ako prievlak alebo preklad (vysoké a úzke), potrebujete vibrátor na betónovanie (obvolajte požičovne náradia, s týmto nebýva problém). Toto sa vám bez problémov zmestí do kufra auta. Ak budete betónovať strop, teda niečo nie veľmi vysoké, ale riadne široké, potrebujete vibračnú latu. Sú viaceré rozmery a prevedenia, my sme mali požičanú 2,5m elektrickú. Existujú aj 3metrové na benzín, ale to by sa mi nepomestilo do auta (naša fabia zvláda 2,5m veci v prípade, že mám sklopené všetky sedadlá okrem šoférovho). Prenájom takýchto vecí je spoplatnený rôzne, my sme platili 20€ na deň.

Na samotné betónovanie majte pripravených ľudí - u nás betónoval raz manžel so svokrom a rodinným známym, a druhýkrát manžel s kamarátom murárom a mojím bratrancom. Traja chlapi sú celkom optimálny počet.
Tu je náš preklad.

A záber z betónovania stropu.

A zabetónovaný strop.

8. čo po zabetónovaní?
Ak je teplo, chodiť po betóne budete môcť už po pár hodinách. Na čo nesmiete zabúdať je pravidelné polievanie, keďže betón vylučuje teplo (exotermická reakcia). Ak je veľmi teplo, tak prvý deň ho polievajte aj každé dve hodiny až do zotmenia, druhý deň aspoň každé štyri hodiny a tretí deň 2-3krát denne. Ak nie je veľmi horúco, prvý deň môžete intervaly natiahnuť.
Betón "nadobudne 75% svojich schopností, čo sa nosnosti týka", po 3 dňoch. V tom čase už teda môžete smelo začať murovať, či vynášať tehly, či... čokoľvek. :-)

Viete, je to celkom milé - môj manžel vie, čo treba urobiť a zohnať, ako to treba urobiť, ale nemá čas na to, aby to zháňal a obvolával firmy. A tak je to moja robota. Ale nesťažujem sa, dovolím si tvrdiť, že dokonca niektoré veci vybavím i lepšie, či jednoduchšie. Prečo? Lebo som žena! :-)

1 komentár:

  1. Starší článok a predsa je tam stále kus pravdy.Správna betonáž robí kvalitnú stavbu. A aj keď to môže vyzerať jednoducho,tých chýb pri betónovaný je pomerne mnoho.Radšej to nechám na profesionálov http://www.stastnedomy.sk/.

    OdpovedaťOdstrániť