utorok 17. marca 2015

Šalung

Dámy,

pevne verím, že to, čo je šalung, viete. Ak náhodou nie, tak je to debnenie, ktoré ohraničuje priestor, ktorý chcete vybetónovať.

Ak chcete šalovať malé priestory (prievlak, preklad) v malom množstve, asi sa vám najviac oplatí kúpiť si drevo. V Bratislave je drevo dosť drahé, s tým si však nepomôžeme. :-(
Zašalovaný prievlak

Ak šalujete veľké plochy, napríklad strop, vrelo odporúčam zapožičať si debniaci systém. V Bratislave na to odporúčam firmu TEBAU, pracujú tam celkom príjemní ľudia a nemajú až tak zlé ceny (mesačný prenájom na celý strop s rozlohou 107m2 nás vyšiel na cca 1000 eur. Za to by sme drevo nekúpili ani náhodou.).
Šalung stropu

Ak šalujete čokoľvek vo výške, budete pod to potrebovať stojky (TEBAU to automaticky dáva do cenovej ponuky). Riziko pri takýchto požičaných stojkách je v tom, že vám ich môže niekto ukradnúť. Premyslite si preto dôkladne, či sa na to dáte (zvážte, či to umožňuje lokalita, v ktorej bývate, pýtajte sa susedov, v krčme, a pod.).

Pohľad na stojky

Šalung budete potrebovať asi mesiac. Bočné steny môžete odkryť aj skôr, no dosky zospodu (napr. pri strope) určite ten mesiac nechajte. Stojky, ktoré na začiatku podopierajú strop "na každom kroku", môžete postupne odoberať (cca po týždni), samozrejme však tak, aby hlavné stojky, ktoré držia celý šalung, ostali na svojom mieste až do 28. dňa.


To postupné odoberanie má výhodu hlavne vtedy, keď nemáte veľké auto (príp. vozík) a stojky môžete naskladať len do obyčajného osobného auta. My sme takto na 2 (alebo 3?) otočky odviezli všetky "menej potrebné" stojky, a za tie sme už potom, samozrejme, neplatili prenájom. Teda platí: za všetko, čo vrátiš, prestávaš dňom vrátenia platiť prenájom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára