štvrtok 14. augusta 2014

Železo - roxory

Milé dámy,

ak ste náhodou našli tento blog, máte jedinečnú príležitosť zúžitkovať moje skúsenosti zo stavby domu.

Milí páni,

ak ste tento blog našli náhodou vy, prosím, nebuďte v hodnotení mojich príspevkov na mňa prísni.

Tak teda - samozrejme, že jedna z prvých vecí, ktoré sme pri stavbe riešili, nebolo železo. Ale je to to, čo si momentálne najviac pamätám a radšej o tom hneď aj napíšem.

Keď idete čokoľvek betónovať (preklady, prievlaky, vence, strop, ...), zvyčajne bude súčasťou výsledného diela okrem betónu aj železo, presnejšie roxory. Tie sa ukladajú do pripraveného šalungu. Samozrejme, nehádže sa to tam len tak, ledabolo - aby bolo, ale železo sa "viaže", pričom presný nákres toho, ako to v konečnom dôsledku bude vyzerať, by ste mali mať od statika. Výsledok môže vyzerať takto nejako (fotka nášho prievlaku):

My si dom staviame svojpomocne, to znamená, že si každú jednu vec potrebnú na stavbu zháňame sami. S manželom sme si to rozdelili a mojou úlohou bolo zháňať železo. Poďme teda na to, čo som sa naučila:

1. Armovňa
Aj keď to na prvé počutie znie ako čosi spojené s armádou, nie je to celkom tak. Armovne sú ... hm, nazvime to miesta, kde sa železo spracúva a predáva. Alebo inak - firmy, kde je možné dostať hutnícky materiál (áno, roxory sú hutnícky materiál). V Bratislave je takých firiem celkom dosť, napríklad:
- Raven - problém s nimi je v tom, že sú až príliš veľkými dodávateľmi. A tak ak potrebujete železo skoro (napr. do týždňa), asi nebudú schopní vám ho dodať. Sídlia v Rači.
- Feromax - s dostupnosťou sú na tom trošku lepšie ako Raven, týždeň u nás však tiež neboli schopní splniť. 
- Ferro Core - s týmito ľuďmi sa nám spolupracovalo parádne. Naozaj ich chválim. Jedinou nevýhodou je, že sklady majú v Martine, takže sme vždy platili za dopravu (ale bolo to okolo 120 eur, čo naozaj nie je až také hrozné), cena za kilo železa to však celkom vyrovnala. A hlavne dostupnosť - v pondelok ráno som volala, že potrebujeme železo, v stredu ráno o siedmej už u nás bolo. Vynikajúce!

Odporúčam pri väčšom množstve železa rozhodne osloviť väčšieho predajcu, podľa mojich zistení dávajú omnoho lepšie ceny. 

2. Roxory
Nie je roxor ako roxor. Základný rozdiel je v ich priemere - štandardne sa používajú 8, 10 alebo 12 mm, ale v prípade prievlakov (ktoré majú držať strop) môžu byť aj hrubšie - 16, aj 20 mm. Originál dĺžka, v ktorej sa roxory vyrábajú, sú násobky 6 metrov, teda 6m, 12m, atď. V menších stavebninách tak môžete mať problém s tým, keď budete chcieť kúpiť viac kusov roxorov dĺžky napr. 5,5m - odpad, ktorý pri takejto dĺžke vznikne, vám možno aj nechajú preplatiť.To, aké roxory potrebujete, máte vo výkaze od statika. V tom sú uvedené vždy tieto charakteristiky:
- priemer roxorov
- dĺžka
- počet kusov
- hmotnosť (keďže železo sa kupuje na kilá)
Okrem toho tam musia byť i nákresy toho, ako majú byť jednotlivé roxory zahnuté. Tie, ktoré budú zahnuté do takých "očiek", sa volajú strmienka

Odporúčam dať železo určite naohýbať, ušetrite tým na stavbe kopec času a energie. 

3. Ceny
Tu vám toho neviem veľa povedať, iba toľko, čo sme platili my. Kilo železa stálo 58 centov bez DPH. Bola to najlepšia cena z tých, čo sme dostali v rámci cenových ponúk a navyše aj tá dostupnosť (čítaj vyššie) bola neuveriteľná. 
Vlastne ešte - ak ste súkromná osoba, je dosť možné, že budete musieť zaplatiť celú sumu vopred (nie iba zálohu). Nechápte to zle, je to štandardný postup a pri veľkých firmách sa naozaj nemusíte báť okradnutia.

4. Viazanie železa
Na viazanie budete potrebovať viazací drôt, ten sa zvyčajne dá kúpiť v armovni alebo v hocijakom železiarstve. Kupuje sa na kilá, my sme ho na celý strop (a verte mi, že sme tam mali naozaj veľa železa) spotrebovali cca 2-3kilá. Nie je to drahá záležitosť, kilo stojí okolo 3 eur. 

Až si vyberiete firmu, ktorá vám roxory dodá, mali by pripraviť objednávku a niečo ako "generálku", teda dokument, v ktorom bude presne uvedené, aké roxory pre vás idú pripraviť. Vy to musíte skontrolovať - naozaj to urobte, ja som takto odhalila nejaké chybičky (zo strany statika, nie armovne). Kontrolujete to podľa výkazu železa a nákresov od statika.

Ok, stačilo na dnes. Nabudúce o niečom inom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára