streda 29. apríla 2015

Strecha

Poďme sa chvíľku rozprávať o streche.

Na to, aby ste sa zo zakrytia svojho príbytku mohli tešiť, musíte mať spravených niekoľko vecí. 

1. Musíte mať spravené betónové vence. Tzn. že po celej dĺžke domu by ste mali mať na šírku steny betónový pás (jeho výška by mohla zhruba zodpovedať výške tehál).



2. Musíte mať projekt krovu. Vďaka nemu budete vedieť, koľko dreva akých rozmerov potrebujete.

3. Musíte si zohnať samotné drevo. V Bratislave a okolí to vyjde celkom draho, keďže tu nie sú píly. My máme drevo na krov z Oravy, pričom aj s dovozom nás to vyšlo o niekoľko sto eur menej ako by sme dali za drevo v Bratislave bez dovozu. 

4. Mali by ste si to drevo namoriť (na to je prípravok KROVSAN). Ani náhodou ho nekupujte v Hornbachu a podobne - kúpili sme ho v špecializovanom obchode na farby a dali sme zaň takmer o polovicu menej, ako zaň pýtajú v Hornabachu. Fakt - ten istý výrobca, to isté balenie, taký veľký rozdiel v cene.

Sú dve verzie Krovsanu - zelená a bezfarebná. Ak plánujete mať v dome krov viditeľný (kvôli dizajnu), rozhodne choďte do bezfarebnej verzie. V opačnom prípade odporúčam zelenú a to z jedného jednoduchého dôvodu: ľahšie sa to natiera, rozhodne hneď vidíte, kadiaľ ste už natierali a kadiaľ ešte nie. :-)

5. No a potom potrebujete šikovných strechárov, ktorí vám to celé dajú dokopy. Pridávam ešte malé vysvetlenie, ako sa ktoré drevo na tej streche volá, aby ste sa necítili stratené, až na to príde reč:
  • pomúrnica (červenou farbou) - kladie sa priamo na vence do závitových tyčí, ktoré ste si tam už predtým nachystali
  • krokva (fialovou farbou) - je to, čo vytvára tvar strechy (v našom prípade tzv. sedlovú strechu)
  • klieština (žltou farbou) - spája dve protiľahlé krokvy
  • väznica (zelenou farbou) - pozdĺžne spája krokvy
  • laty  a kontralaty (na obrázku nie sú) - sa dávajú cez krokvy, sú to najtenšie kusy dreva, ale treba ich najviac


6. Ďalej sa tam dáva taká ... tkanina. Nič bližšie vám k tomu neviem povedať, nám to zabezpečili strechári. Na ďalšej fotke vidíte aj tú tkaninu, aj laty, aj kontralaty (lát je tam viac).

7. Niekedy medzi tým by vám strechári mali spraviť aj rýny a odkvapy...

8. Predtým, než príde finál, teda škridla, treba dokončiť komíny. To znamená spraviť im stierku so sieťkou a rohovníkmi a natiahnuť omietku. A vlastne ešte pred tým to treba niečím napenetrovať. A hlavne si dávať pozor, aby ste sa pri tom nezabili.

Keďže náš krbový komín je veľmi vysoký, museli sme okolo neho spraviť takúto konštrukciu.

Druhý - plynový komín je nižší a robiť sa na ňom dalo i v takejto tme... :-)

9. A prichádza finál - škridla. Môžete sa rozhodnúť pre betónovú, pálenú alebo plechovú pokrývku (sú aj ďalšie verzie, ale tie tu spomínať nebudem). Niekto hovorí, že betón patrí iba do základov, no neviem, neviem... Je o čosi ťažší ako pálená škridla, ale zároveň aj lacnejší. My sme sa rozhodli pre Euronit, takú tmavú verziu. Veď sa pozrite sami: